© blog: Son de Oleiros

viernes, 4 de febrero de 2011

HAMBURGUESAS VERSUS DIETA ATLÁNTICA

Por algo será que os galegos, cunha renda per cápita das máis baixas de Europa,
viven sen embargo tantos anos como os xaponeses, os escandinavos e os franceses e seis anos máis ca os estadounidenses. Algo terán que ver os hábitos alimenticios.
Moito se ten falado e escrito, merecidamente, das excelencias da dieta mediterránea, que integra tódolos nutrientes e ademais e rica en minerais, antioxidantes e fibra.
O mesmo ou se cadra aínda maior recoñecemento merece a dieta atlántica, na que tamén teñen gran protagonismo legumes, aceite de oliva, carnes derivadas da administración de herba, lavadura e maínzo, verduras e froitas da tempada, peixe e, aínda por riba, mariscos cuns aportes de iodo, cinz, magnesio... extraordinarios, e viños afroitados de baixa graduación e formidable presencia de polifenoles.
Ademais en Galiza sobreviven modelos de produción caseira de carnes e hortalizas absolutamente ecolóxicos, con ausencia de aceleradores de crecemento baseados nas hormonas.
A matanza do cocho, dun carneiro, cabrito ou tenreiro para o consumo doméstico é unha festa -aínda ben entendendo que habería que aplicarlle unha descarga ao animal que lle aforrara sufrimento e agonía- e os despezamentos son empregados na dieta durante todo o ano xunto con nabizas, grelos, repolos, tomates, leitugas, cebolas, allos, cenorias... e viño, preferentemente tinto.
O peixe, na súa meirande parte procedente da flota de baixura, e o propio das augas bravas e frías, cunha riqueza organoléptica suprema.
Percebes, ostras, vieiras, santiaguiños, cigalas, centolos, nécoras, camaróns, mexillóns, berberechos, caramuxos, navallas, zamburiñas... Os mariscos das costas galegas teñen as maiores concentracións de proteínas e sales minerais dentro da súa especie e considerados tódolos habitats oceánicos.
O pan faise por estas latitudes de xeito artesán, con moendas nas que se respecta a riqueza da casca do gran. O tempo e a temperatura de cocción xogan un papel máis importante que o das levaduras e aditivos. Apreciábano ben os romanos, que mesmo construíron as calzadas para vir buscar o pan de Cea e o viño de Amandi.
Os mananciais son todos curandeiros. A variedade de augas e paradigmática: unhas son ricas en sulfuro, outras en magnesio, en iodo, en litio, ferro, silicio...
En fin, que a dieta Atlántica, se a Administración e os axentes sociais poñen algo tamén de interese, está chamada a merecer o meirande recoñecemento da comunidade científica internacional, e, xa que logo, o estatus de ben exportable, moi por diante das hamburguesas.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Libre asociación en Arteixo para celebrar o San Xoan?

¿Vivimos nun Estado democrático?   Un grupo de veciños de Arteixo unidos pola súa ideoloxía (materializada nos proxectos de Alternativa dos ...